Jak często jedzenie z Twojej lodówki ląduje w koszu?
Niestety, nie jesteś sam. Rocznie, na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności. Taka ilość pozwoliłoby wyżywić wszystkich Polaków przez 66 lat!
Największą grupą produkującą odpady są właśnie konsumenci. Najczęściej wyrzucamy: pieczywo (49%), owoce (46%), wędliny (45%), warzywa (37%). Dużo rzadziej jest to wysoko przetworzona żywność.
A dlaczego wyrzucamy? Najczęstsze przyczyny to przekroczenie terminu przydatności produktu do spożycia (29%) oraz zbyt duże zakupy (20%).
Wyrzucanie jedzenia to jednak dużo więcej niż tylko utrata pożywienia. To także zmarnowana woda, energia (prąd i paliwo potrzebne przy produkcji, przechowywaniu i transporcie) oraz wzmożona produkcja gazów cieplarnianych spowodowana gnijącą na wysypiskach żywnością.
➡ Co można zrobić aby ograniczyć marnowanie jedzenia?
🔸 Przede wszystkim pilnować terminów przydatności. Pamiętaj: „najlepiej spożyć przed” to nie to samo co „należy spożyć do” ! W pierwszym przypadku jeśli nie stwierdzimy oznak zepsucia możemy dalej spożyć produkt!
🔸 Gotujmy z tego co już mamy w domu, lub co nie zostało zjedzone. Kto odmówi doskonałej pomidorowej z rosołu z wczoraj!
🔸 Warto również usprawnić proces planowania posiłków i zakupów. Jeśli jednak kupiliście za dużo, to nadmiarem jedzenia możecie podzielić się z innymi! W kilku większych miastach w Polsce działa sieć lodówek społecznych, a we Wrocławiu możecie znaleźć je tutaj, pod kategorią “Żywność”: Lodówki Społeczne
……………………………………..
Źródło: Polskie Banki Żywności
0 Comments
Trackbacks/Pingbacks